Emlékkoncerttel és országos gyertyagyújtással emlékezünk a mártírokra november 4-én
2016. november 3. 23:42

November 4-én, az 1956-os forradalom és szabadságharc elfojtásának, a szovjet csapatok bevonulásának 60. évfordulóján a nemzeti lobogó felvonásával, majd félárbócra eresztésével 9.00 órakor kezdődnek a Nemzeti Gyász Emléknapjának programjai.

Pénteken 11.00 órától a XVIII. kerületi Hargita téren, az 1956-os emlékműnél Áder János, Magyarország köztársasági elnöke emlékezik az áldozatokra. 15.00 órai kezdettel a Rákoskeresztúri Újköztemető 300-as parcellájánál Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára koszorúz. 18.00 órától a Szent István Bazilikában emlékkoncerttel tisztelgünk az ’56-os forradalom hősei előtt, akik életüket adták hazánk szabadságáért. Az áldozatok lelki üdvéért W.A. Mozart Requiem című zeneműve szól az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában. Vezényel: Vashegyi György. 

Az emléknap programjai országszerte mécses- és gyertyagyújtással zárulnak. A kezdeményezést elindító 1956-os Emlékbizottság arra kéri az emlékezőket, hogy november 4-én 19.00 órakor helyezzék el az emlékezés mécseseit házaik, lakásaik ablakában hőseink tiszteletére.

A nemzeti gyásznap rendezvényei miatt a fővárosban forgalmi változásokra kell számítaniuk a közlekedőknek. November 4-én 8.30 órától 10.00 óráig lezárják a forgalom elől az Alkotmány utcát, valamint a Balassi Bálint utca és a Markó utca egy szakaszát. Ezeken a területeken már előző nap 20.00 órától megállni és várakozni tilos, akárcsak a Szent István téren a Bazilika északi és déli parkolójában, továbbá a Hercegprímás utca mindkét oldalán, és a Bajcsy-Zsilinszky út érintett szakaszán.

A rendezvényhez kapcsolódó közlekedési változásokról bővebb információ a rendőrség (www.police.hu) és a Budapesti Közlekedési Központ (www.bkk.hu) honlapján érhető el. További részletek: https://november4.kormany.hu.